Koronavirüs Sürecinde Aileler İçin 10 Öneri

koronaaileblog-10

Koronavirüs Sürecinde Aileler İçin 10 Öneri

Koronavirüs salgınından beri hayatımız her alanda değişti. Hem dünyanın işleyen düzeni değişti hem de her birimizin çalışma, okul, sosyalleşme ve aile içi ilişkiler rutinleri değişti. Hayatımızdaki bu ani ve köklü değişimler uyum sağlamamızı gerektiriyor. Yeni hale uyum sağlayamadığımızda birçok psikolojik sorunun ortaya çıkması içten bile değil.

Bu yazıda sizlere korona virüs günlerinde değişen aile hayatı için bir rehber metin hazırladım. Bu 10 önerinin ailenizi koruyacağını hatta ilişkilerinizi daha iyi hale getireceğini umuyorum.

1-Koronavirüs Sürecinin Aileye Etkisi Hakkında Farkındalık Oluşturun

Koronavirüsten dolayı değişen hayat düzeninizin hem aile içi dayanışmayı hem de aile içi çatışmayı arttırabileceğinin farkında olun. Farkındalık bize dikkatli olmayı, özenli davranmayı sağlar. Karlı bir günde virajlı yola girerken, “Dikkatli olmam lazım kayabilirim” diye düşünürsek daha dikkatli olur, kaza riskini azaltabiliriz. Bugünlerde de aile ilişkilerimiz için biraz daha dikkat ve özene ihtiyacımız var.

2- Virüse Karşı Ortak Plan Yapın

Virüsten korunmak için ve biriniz hastalandığında ne yapacağınıza yönelik ailece uzlaştığınız bir plan yapın. Korunma anlayışlarınızın farklılığı hem risk doğurur hem de çatışmaya sebep olabilir. Bu durum deprem olursa nasıl davranacağımıza dair aile içinde yaptığımız plana benzer. Örneğin dışarıdan gelenin ne yapacağı prosedürünü tanımlamak ve uzlaşmak aile içi çatışmayı azaltabilir. Aksi halde eşler birbirini pimpirikli veya özensiz olmakla suçlayabilirler.

3- Koronavirüs Günleri Bütçesi Yapın

Korona günlerinde ekonomik olarak hayatta kalabilmek için ailece uzlaştığınız bir aile bütçesi yapın. Bu dönemdeki en büyük streslerden biri geçim derdi olabilir. Ailece bütçe yapmak; ekonomik olarak ayakta kalma şansınızı arttıracağı gibi, kontrol hissi yaratarak stresinizi azaltabilir.

4- Esnek Bir Aile Rutini Oluşturun

Esnek bir aile rutini oluşturun. Uyuma, yeme, eğitim ve evden çalışma saatleriniz belirli olsun. Bu dönemdeki en büyük risklerden biri düzensiz yaşama bağlı yeme ve uyku düzenlerinin bozulmasıdır. Ayrıca rutin hayat akışı evden çalışma ve eğitim hayatının verimli geçmesine yol açabilir.

5- Aile Bireyleri İçin Özel Alan ve Zaman Yaratın

Birlikte yapılan aktiviteler ile tek başına kalmak arasında denge kurun. Herkes için bireysel zaman ve mekân oluşturun. Özel alan ve zaman bulamamak aile üyelerinde bunalmaya yol açabilir. İnsan teki için doğal olan zaman zaman tek başına kalmak zaman zaman da diğer insanlarla etkileşim halinde olmaktır.

6- Ailece Aktiviteler Yapın

Aile içinde beraber egzersiz yapmak, oyun oynamak, film seyretmek, yemek yapmak gibi aktiviteler yapın. Bu dönem birçoğumuzun aşırı çalışmak ve aşırı ev dışında kalmaktan dolayı bozulmuş olan iş ve aile dengesini düzeltmek için fırsat olabilir. Ailece aktivite yapmak aile üyelerini birbirine yakınlaştırabilir.

7- Aile İçi İletişimi Arttırıp Çatışmayı Azaltın 

Aile içinde açık ve güvenli bir iletişim oluşturarak tartışmayı, kavgayı ve küsmeyi önleyin. Bu dönemde boşanmayı gündeminize almayın. Koronavirüs sürecinin her bir aile bireyini uzun süreli stres altında bıraktığını, bunun da öfke patlamalarına yatkınlık oluşturup aile içi kavgalara sebep olabileceğini unutmayın. Sorun olduğunda sırayla konuşarak, derdinizi karşınızdakine saldırmadan anlatmayı deneyebilirsiniz.

8- Stres Yaşayan Aile Bireyinin Duygularını İfadesine İzin Verin

Aile üyelerinde oluşacak korku, endişe, üzüntü gibi duyguların ifadesine müsaade edin ve bu duygulara eşlik edin. Ailedeki her bir bireyin yaratılışının farklı olduğunu, bazılarımızın strese daha duyarlı olup daha kolay kaygı ve depresyon geliştirebileceğini unutmayın. Aile üyelerinden birinde kaygı veya depresif belirtiler geliştiğinde “Hepimiz aynı durumdayız, sana ne oluyor!” demeyin. Bu halden anlamamak olur.

9- Aile İçinde Koronavirüsü Dengeli Bir Şekilde Konuşun

Aile içinde koronavirüsün tek veya baskın gündeminiz olmasına izin vermeyin. Ama konuşmaktan da kaçınmayın. Televizyonunuz koronavirüs haberlerine ayarlı olmasın. Sürekli olumsuz haberlere maruz kalmak insanlarda kaygıyı arttırır. Öbür taraftan koronavirüsü hiç konuşmamak ta korku ve kaygıların bastırılmasına sebep olarak diğer açıdan zarar verebilir.

10- Geniş Aile ile Bağlantıda Kalın

Aile büyükleriniz, akrabalarınız ve arkadaşlarınızla telefon veya internet yoluyla görüntülü olarak görüşmeye devam edin. Sosyal mesafenin fiziksel olup duygusal veya sosyal bağlardan uzak durmak anlamına gelmediğini unutmayın. İnsanlar sosyal ve duygusal bağlarla bağlanan yaratıklardır. Bu sebeple sevdiklerinizle ve dostlarınızla bağlarınızı diri tutun.

Yorumunuzu bırakabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Geri Dön